La teua "huella digital" també contamina: com reduir l’impacte online?

Quan parlem de contaminació, solem pensar en fums d’indústria, plàstics en els oceans o desforestació. Però sabies que cada vegada que envies un correu electrònic, fas una cerca a internet o emmagatzemes dades al núvol també estàs generant emissions de CO₂? 

L’era digital ens ha fet la vida més fàcil, però té un cost ambiental que sovint passa desapercebut. Els servidors i centres de dades necessiten una gran quantitat d’energia per funcionar, moltes vegades procedent de fonts no renovables. 

Encara que no podem prescindir de la tecnologia, sí que podem utilitzar-la de manera més sostenible. A continuació, et deixem alguns hàbits senzills que poden marcar la diferència: 

Neteja la teua safata d’entrada: Els correus electrònics acumulats ocupen espai en servidors que consumeixen energia. Esborrar correus antics i desapuntar-se de newsletters innecessàries ajuda a reduir el consum.

Evita l’streaming innecessari: Veure vídeos en alta resolució requereix molta energia. Si sabem que veurem una pel·lícula o un programa de televisió diverses vegades, podem descarregar el contingut en lloc de transmetre'l cada vegada. Reduir la qualitat de streaming quan no siga necessari també pot ser una bona opció.

Utilitza cercadors ecològics: Algunes plataformes, com Ecosia, planten arbres amb els beneficis generats per les teues cerques.

Apaga i desconnecta els dispositius: Quan no utilitzes l’ordinador o altres dispositius, apaga’ls o posa’ls en mode d’estalvi d’energia.

Redueix l’ús del núvol: Guardar arxius en el núvol consumeix més energia del que sembla. Si pots, emmagatzema els documents importants en discs durs externs o en el teu propi dispositiu.

Allarga la vida dels teus dispositius: Canviar de mòbil o ordinador cada pocs anys té un gran impacte ambiental. Repara, actualitza i aprofita al màxim els teus aparells abans de substituir-los.

Internet ha canviat la manera com vivim, treballem i ens comuniquem, però això no vol dir que no puguem fer-lo més sostenible. Petits gestos com reduir l’ús del correu electrònic, optimitzar la manera en què consumim contingut digital o tindre cura dels nostres dispositius poden ajudar a disminuir la nostra petjada digital.

Ara que ja ho saps, acceptes el repte de navegar de manera més responsable? 



Segona vida per als teus aparells electrònics
Respectar la seua privacitat és la nostra prioritat.